WWW.VAKKABO.FI                 Startsida      Produkter      Historia      Kontakter      Länkar      

     

 

SVEPASKEN FÖRUT:

 

 

Allmänt om svepaskar:

Svepasken är en förvaringsask med eller utan lock, vars kanter, d.v.s. spånen är böjda av tunna hyvlade asplister.

Svepaskar användes till många olika förvaringsaskar. Askarna användes ofta till förvaring av livsmedel. Det fanns mat- och mjölaskar och mindre modeller för smör och salt. I dylika askar förvarades också sytillbehör och smycken, i de större förvarades värdepapper.

Svepaskarna användes också vid transporter som förvaringsaskar. I kyrkasken förvarades kvinnornas kyrkkläder, silkeshalsdukar och de bästa skorna. Kläderna kläddes på först när man var framme vid kyrkan, i kyrkstallen eller hos bekanta och där lämnades askarna under tiden. Kyrkasken räknades som husmors värdefullaste föremål, när testamenten skrevs räknades kyrkasken som värdeföremål.

 

 

Svepasken tillverkning:

Sveptekniken är känd sedan den förhistoriska tiden. Tillverkningen av svepaskar  började i slutet av medeltiden i Nystad (Finland) med omnejd. Området fick namnet Vakka-Finland. (Ordet "vakka" betyder svepask).

Askar tillverkades i stora mängder och exporterades även till Tyskland. Sveptekniken spred sej därefter till övriga delar av Finland. I Björneborgstrakten och Sydösterbotten var svepaskarna runda. Målade och utskurna askar fann man i Tavastehusområdet. Svepaskens lock böjdes runt svepaskens förvaringsdel så att den fick precis samma form och endast passade den asken.

Spånens ändar syddes ihop med rötter eller annat böjbart material i trä. Locket och bottnen sattes ihop med träpluggar eller nitades. De stora reseaskarna hade järnbeslag, gångjärn och lås. Kyrkasken hade handtag och låstapp.

Askarna blev populära presenter.

 

 

 

 

SVEPASKEN IDAG:

 

Bo-Åke Ljungars har tillverkat svepaskar och smöraskar sen 1994 i Malax, Finland. Askarna säljs idag runt om i Finland vid hantverksbutiker och i större presentaffärer. En stor del av askarna går också på export till de Skandinaviska länderna och en del till Frankrike, Japan och USA.

Idag används svepasken mycket inom inredning och som dekoration. Svepasken är också idag en populär present.

Svepasken passar utmärkt som förvaringsask och bruksföremål. Askarna med utskuren och rak kant kan användas som brödkorg och som serveringsfat för bullar och småkakor. Svepasken passar också utmärkt som fruktkorg.

Smörasken kan idag liksom förr användas till att ha smör i. Vill man så kan man sätta ett skydd i bottnen av asken så är den lättare att hålla ren. De små askarna passar som sockerskål och man kan också förvara t.ex. tepåsar i askarna. Många använder de små askarna till förvaring av kryddor och örter. De passar även utmärkt som smyckeskrin.

Asken med handtag används ofta som väggdekoration.

Stora askar med lock är bra till förvaring av bröd och semlor, men ingenting hindrar att man hittar på en egen användning för svepasken.

 

 

 

   Bilder: Jamtli-museo, Östersund, Sverige och Tunturi-Lapin luontokeskus, Enontekiö

 

 

 
 

 

 Suomeksi       Svenska        English

 
   

   

 BO-ÅKE LJUNGARS  RÖJBACKVÄGEN 13   FIN-66140 ÖVERMALAX   Tel. +358 (0)40 5447339       
  E-mail: bo-ake.ljungars@pp.malax.fi         FO-nummer / VAT: 1086414-4